Sunday, 27 December 2009

:: Bas terbabas; takziah buat semua mangsa..
Kelmarin aku menaiki bas seperti ini. Cuma destinasi perjalanan saja yang berbeza. Syukur aku masih diberi peluang untuk menghirup nafas sehingga ke saat ini. Takziah serta titipan doa buat mereka yang terlibat dalam nahas ngeri yang mengorbankan 10 nyawa di Kilometer 272.8 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara, lapan kilometer dari Plaza Tol Ipoh Selatan, awal pagi semalam.

Petikan dari sumber berita;

Sementara itu, seorang daripada penumpang yang terselamat, Marziana Mahmud, 24, mendakwa, pemandu bas tersebut kelihatan mengantuk sebelum berlaku kemalangan.

“Bas dipandu dalam keadaan tidak stabil, terhuyung-hayang ke kiri dan kanan sebelum kejadian,” dakwanya.

Apapun, aku pasti semua penumpang pengangkutan awam seperti ini telah meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada pemandu yang diamanahkan untuk menakhoda perjalanan mereka ke destinasi yang dihajati. Tetapi dek kerana sikap sambil lewa dan tidak ambil peduli dengan panduan keselamatan yang telah digariskan, maka tragedi seperti ini berlaku dan terus berlaku.

Yang menjadi mangsa, para penumpang. Kepulangan yang dinanti keluarga tersayang, cuma disambut dengan air mata penuh duka, melihat jasad yang telah kaku tidak bernyawa.

Mungkin sehari dua lagi perkara ini akan lenyap dari ingatan kita semua. Namun buat keluarga mangsa yang terlibat, ia akan menjadi noktah hitam dalam hidup mereka. Buat semua pengusaha pengangkutan awam, terutamanya pemandu yang menjadi tonggak utama, jadikanlah nahas ini sebagai iktibar. Yang dipegang erat dalam hati..

1 comment:

Neeza Shahril said...

ngeri sungguh accident ni...
sape yang salah? banyak pihak sebenarnya.. bukan pemandu seorang saja..
tapi kalau berdebat tak habis.. semua pihak kena ambik peranan supaya benda macam ni tak jadi lagi.. InsyaAllah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails