Thursday, 15 January 2009

:: Tanya apa saja, dan terima kasih untuk awards itu..

Ruangan ini aku khaskan untuk tags juga awards dari teman-teman semua.. Ada kelapangan, juga senang sekali untuk menjawab sebarang pertanyaan/pesanan.. Sila tinggalkan di ruangan komentar ya..? ^_^



:: Fantastic Four tagging game dari Ummi Mien -15 Jan 2009

Pagi yang gelap, kini sudah terang.. tapi kedinginan yang mencengkam belum lagi hilang. Cuaca masih lagi membekukan urat sarafku yang sedikit alah pada kesejukan. Kalau boleh nak bergulung saja dalam selimut tapi takkanlah sampai tengahari..? Hehe..

Baiklah, aku mulakan hari yang ceria ini dengan melunaskan hutang tag ummi Mien. Soalannya dalam bahasa Inggeris, tapi aku jawab menggunakan bahasa 'kita' sahaja ya Mien.. ^_^


4 jobs I have had in my life

*tahun 2003; jadi minah kilang selama 3 bulan di Bosch Bhd sementara menunggu semester baru bermula. Pengalaman yang amat berharga..
*tahun 2004; staf jualan di KawanKu Electronics, KL selama 7 bulan. Emm, pernah juga aku menjadi pemegang sales terbanyak untuk satu bulan. Komisyen.. itu yang penting! : )
*semasa aku di U (2005), sempat bekerja sambilan sebagai staf jualan di kiosk makanan ringan Leomag. (waffle, corn in cup, aiskrim, dan macam-macam lagi. Yummy!) Hampir setahun juga aku menghabiskan masa dari jam 1 tengahari hinggalah 9 malam memberi khidmat setiaku pada para pembeli. Cuti sehari dalam seminggu dan gaji, boleh tahan juga.. tapi yang tak bestnya, berat badanku naik gara-gara waffle coklat bertoppingkan aiskrim itu..isk isk
*guru tadika (subjek Bahasa Inggeris & Sains); jawatan sementara yang memberi seribu makna pada diriku. Setahun (2007) aku menjadi pendidik, apa yang terkesan, aku menjadi lebih sensitif dalam isu kanak-kanak. Yang pasti aku amat senang didampingi oleh insan-insan cilik dan comel ini.

p/s: alang-alang, aku sertakan juga antara pekerjaan lain yang pernah aku buat sepanjang usiaku ini; staf sambilan di cyber cafe (setahun), pembantu emak di gerai ayam goreng KLFC (3 tahun), dan staf jualan tiket di lrt PUTRA..(Thaipusam day only.. haha) meriah tak jobs aku?


4 movies/tv series I could watch over and over

*Titanic; jangan gelak ya..
*Kuch Kuch Hota Hai; aku peminat fanatik Shah Rukh Khan ketika filem ini 'meletup' dulu. Sekarang tidak lagi.. ^_^
*CSI
*Prison Break


4 places I've lived in

Banyak. Tapi ini sebahagiannya..
*Keramat, Kuala Lumpur; (1992-present)
*Raub, Pahang; belajar di sebuah SBP. Sekolah yang cantik. Kenangan yang manis, 5 tahun lamanya.
*Pulau Pinang; 4-5 tahun juga. Dunia remaja yang penuh warna-warni.
*Bangkok, Thailand; tak pernah terjangka dalam fikiran aku akan menetap di sini. Genap setahun pada Mac nnti, kami akan kembali ke Malaysia dan mencari rezeki di sana pula.


4 places I've been to

Aku suka bercuti ke pantai..
*lovely island; Pulau Pemanggil, 4 jam menaiki bot nelayan dari jeti Mersing.. wooossh,
sepanjang perjalanan ditemani ombak yang mempersonakan..
*Pulau Pangkor; boleh tahan.
*Pattaya; pusat peranginan popular yang terletak hampir dua jam perjalanan dari Bangkok.
*Koh Larn; pulau yang terdiri dari 6 pesisir pantai. Puas bermandi-manda di sini.


4 main sources of emails

*email forward dari merata-rata sumber
*Jobstreet dan yang seangkatan dengannya.
*dari website yang aku sertai, seperti Friendster, imeem dll.
*para sahabat


4 of my favourite food

*sup daging/tulang
*nasi ayam
*seafood
*char kuey teow


4 places I would rather be right now

*umrah ziarah di tanah suci Mekah
*rumah family
*kampungku di Endau, Mersing. Lama tak pulang bercuti.. rindu.
*Negara yang bersalji.


4 people to tag -sesiapa saja yang berminat..




:: Tag dari Shemmi -15 Jan 2009


1. The rules of the game get posted at the beginning

2. Each player answers the questions about themselves

3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog


Name : Nadine Zuharra (nama sebenar dirahsiakan.. :D)

Sisters : 4 orang adik perempuan yang manis..

Brothers : Tak merasa ada adik lelaki.. : )

Shoe size : 7

Height : 163 sm

Where do you live : Bangkok-Kuala Lumpur-Jertih


Have you ever been on a plane : Ya, pengalaman yang menarik

Swam in the ocean : Sudah pasti, aku suka laut..

Fallen asleep at school : Pernah juga sehingga ada cikgu yang 'hot' denganku.. hehe

Broken someone’s heart : Emm, kisah sedih.. tapi mungkin sudah tiada jodoh..

Fell off your chair : Hampir-hampir.. paling segan kalau di kedai makan; lantai tidak rata mungkin~

Sat by the phone all night waiting for someone to call : Oh, tidak.. aku tidak suka ber'gayut'

Saved e-mails : Pernah kalau ada email yang penting/menarik


What is your room like : Ringkas dan kebiasaannya ada warna tema.. : )

What’s right beside you: Mangkuk bekas cornflakes sarapan tadi.. : )

What is the last thing you ate : Cornflakes+susu+madu


Ever had…

Chicken pox : Pernah masa kecil

Sore throat : Kalau musim panas-sejuk tak menentu

Stitches : Tidak.. (takut!)

Broken nose : Tak pernah


Do you

Believe in love at first sight : Suka ya, cinta tidak..

Like picnics : Sudah pasti.. itu momen yang ceria..!


Who was/were…

The last person you danced with : Menari seorang diri saja.. : )

Last made you smile : Membaca komen di blog sebentar tadi..

You last yelled at : Lama dah tak berbuat begitu..


Today did you…

Talk to someone you like : Ya

Kissed anyone : Belum lagi

Get sick : Tidak, Alhamdulillah sihat..

Talk to an ex : Oh, tidak.. :D

Miss someone : Ya, ibu bapa dan keluarga


Who do you really hate: Tiada.. lupakan yang keruh, ambil yang jernih

Do you like your hand-writing : Kurang.. sebab nampak tak matang

Are your toe nails painted : Tak suka

Whose bed other than yours would you rather sleep in : Keluarga..?

What color shirt are you wearing now : Merah jambu

Are you a friendly person : Sederhana


Do you have any pets : Ikan gopi yang comel²

Do you sleep with the TV on : Kadang-kadang kalau cerita menarik pun terlelap juga sebab mengantuk yang amat

What are you doing right now : Menjawab tag.. :D

Can you handle the truth : The truth is out there, terpaksa juga hadapinya..

Are you closer to your mother or father : Kedua-duanya, tapi lebih banyak berkongsi cerita dengan emak yang selalu ada di rumah..

Do you eat healthy : Belum mencapai tahap yang memuaskan hati

Do you still have pictures of you & your ex : Tiada

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : Diri sendiri, menyepi seketika

Are you loud or quiet most of the time : Sederhana

Are you confident : Bergantung pada situasi


5 things I was doing 10 years ago :-

1. Belajar di sekolah berasrama
2. Gembira dengan dunia remaja
3. Sibuk dengan kawan-kawan
4. Membuat persiapan untuk SPM
5. Masih confuse dengan cita-cita


5 things I would do if I were a billionaire :-

1. Berbuat lebih banyak kebajikan
2. Membuka peluang perniagaan kepada golongan yang susah
3. Mengembara ke seluruh dunia
4. Memberi kesenangan kepada keluarga
5. Berhenti berangan.. :D


5 of my bad habits :-

1. Tidur lambat
2. Suka aiskrim dan makanan manis
3. Agak kuat makan / mudah berselera
4. Agak lambat bersiap kalau mahu keluar ke mana-mana
5. Jarang memakai tali pinggang keledar semasa memandu


5 places I’ve lived/living :-

Sama seperti jawapan di tag Ummi Mien, ditambah satu lagi..
~Jitra, Kedah selama hampir 4 tahun


5 people to tag this survey -sesiapa saja yang beminat..




:: Award dari Sdr Ismail N -4 Feb 2009







:: Award dan tag dari Mama Hannah -5 Feb 2009


1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.


2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.

**** dari Lydzar~ mama Hannah Marissa, rakan di SBP dulu.. ^_^ ****


3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum menyampaikannya kepada pemenang seterusnya.

^1^ fakta - aku seorang wanita : )
^2^ fakta - aku dipanggil Kak Long oleh adik-adikku
^3^ fakta - aku menyambut hari jadi pada 31 Oktober setiap tahun :D
^4^ fakta - aku sangat suka ice-blended
^5^ fakta - Astro dan Internet sepertinya agak penting untukku..
^6^ fakta - aku suka berjalan tapi mudah penat.. hehe
^7^ hobi - menghias sudut/ruang untuk diri sendiri
^8^ hobi - menonton filem
^9^ hobi - window shopping di kedai perabot dan barangan hiasan dalaman
^10^ hobi - membaca dan menulis..


ingin aku sampaikan award ini kepada -sesiapa saja yang berminat..




:: Warkah Cinta; berkongsi pengalaman bersama Abang Long.. -26 Feb 2009



Terima kasih Abang Long kerana mengembalikan memori saya yang satu ini. Sebenarnya tiada apa yang istimewa sangat tentang warkah cinta saya, tapi saya percaya perutusan warkah merupakan salah satu medium yang mampu mendekatkan hati di antara dua insan. Masakan dalam filem-filem karya seniman P.Ramlee dulu pun banyak menonjolkan elemen sebegini.. : )

Mungkinkah zaman kini kurang romantiknya kerana cara ini tidak lagi menjadi keutamaan..? Haa, itu perlu ditanya kembali kepada Abang Long; pakar cinta yang lebih arif.. hehe

Ini soalan dari Abang Long, saya jawab yang mana masih terlintas di ingatan ya Abang Long..? : )

1 - Bila kali pertama menerima WARKAH CINTA ?
~ zaman cinta monyet dulu.. sekolah menengah agaknya.. :D

2 - Dalam WARKAH CINTA ada lirik lagu atau puisi atau pantun atau syair atau sajak ?
~ tiada puisi/sajak dll, cuma yang paling diingati satu warkah yang berisi potret saya yang dilukis menggunakan pensel..

3 - Dalam sampul WARKAH CINTA, ada ditabur bedak atau haruman ?
~ tidak.. (bukankah selalunya orang perempuan yang menabur bedak dalam lipatan warkah..? ^_^ )

4 - Masih disimpan semua WARKAH CINTA ?
~ ada yang hilang.. simpan dalam hati cukuplah.. :D

5 - Ada disertakan gambar ?
~ tidak, sekadar sekeping surat dan catatan ringkas.. tak macam orang lama yang hebat mengarang berjela-jela.. hehe

6 - Masih disimpan WARKAH CINTA itu didalam sampul asalnya ?
~ tidak.. (hilang tercicir ke mana agaknya..?)

7 - Pernah dibaca selepas itu ? atau disimpan buat kenangan dan sebagai harta ?
~ ulang baca 2-3 kali sebelum disimpan kemudian hilang..

8 - Tarikh WARKAH CINTA pertama yang diterima ?
~ tak ingatlah Abang Long.. kalau yang zaman budak2 dulu tak dikira cinta kan..?
kalau email dari si 'dia', sekitar Oktober 2002

9 - Adakah sesiapa yang tahu tentang WARKAH CINTA anda ? Umpamanya anak atau saudara ?
~ tidak..

10- Pendapat ANDA. Mana lebih mendebarkan ... antara Surat @ WARKAH CINTA atau emel atau sms ?
~ semuanya bisa mendebarkan.. bergantung pada isinya.. dan juga orangnya.. hehe

* Akhirnya saya bertemu jodoh dengan insan yang tidak pernah berutus warkah walau satu pun, kerana pada masa itu sudah ada Internet dan SMS.. (tidak seperti Abang Long.. yang hebat berpujangga di lembaran kertas.. hehe) Harap Abang Long berpuas hati dengan jawapan saya ya.. : )


Sekian, bersambung lagi di lain hari.. : )

3 comments:

@t00neY r00neY® said...

pulau pemggil?
jauh mcm pulau tioman ke?
besh ke?

Shemmi said...

Tag menge'Tag' ni juga boleh membantu seseorang yg kekeringan idea dlm satu2 masa utk menulis dlm blog memasing...

Nadine Zuharra said...

@t00neY r00neY®-->pulau pemanggil ni jauhnye 4 jam perjalanan dr jeti mersing(ada bot nelayan shj.Sgt adventure ok :p),n dr kl pulak nk sampai ke mersing tu,lebih kurang 4 jam jg..

Susah nak describe dgn kata2..tapi pulau ni memang different.Ia tak berapa komersial tapi viewnya sgt cantik,dn orang2 kampung kat pulau ni mmg sgt best dan friendly.Sesiapa nak release tension tu bolehla cuba visit.Kalau ramai2 lagi best sbb kite boleh enjoy byk aktiviti sama2*Nak makan ikan bakar yg fresh n sedap2?,inilah tempatnye.. ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails