Wednesday, 19 November 2008

:: Menu yang simple!

Saban hari memasak kadang-kadang aku kehabisan idea dalam memilih menu. Maka sekarang aku sibuk mencari himpunan resepi yang mudah-mudah, sedap, dan yang boleh menjimatkan masa untuk menyediakannya. Semalam, aku cuba satu menu baru. Salad daging ala Thai. Mudah ya puan-puan cara menyediakannya (hehe...)

Salad Daging ala Thai


Daging -(digaul dengan sedikit garam, kemudian dibakar)
2 biji bawang besar- (dihiris nipis-nipis)
1 batang serai -(dipotong halus)
Daun salad -(dihiris)
Kobis -(dihiris)
Timun -(dipotong kecil)
Tomato ceri/tomato biasa -(dipotong kecil)
Lobak merah -(dipotong kecil)
Sedikit daun ketumbar -(dihiris nipis)
Sedikit daun pudina (jika ada)
3 tangkai cili padi (dihiris)
1/2 cawan perahan limau nipis
3 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos cili pedas+manis
1/3 cawan gula pasir

Cara menyediakannya;
-Bakar daging di atas dapur atau di dalam oven. Setelah masak, hiris nipis-nipis.
-Semua bahan yang lain dicampurkan di dalam mangkuk.
-Masukkan daging bakar dan gaul rata.
-Sedia dihidangkan.
Sedap dimakan begitu sahaja atau boleh juga dihidangkan bersama nasi.

Satu lagi menu yang mudah, ikan rebus asam. Aku beli ikan kembung dalam kuantiti yang banyak, 10-15 ekor kerana setelah direbus ia boleh bertahan selama 1-2 minggu di dalam peti sejuk. Sedap sebagai penambah hidangan, dan juga menjimatkan masa. : )

Ikan Rebus Asam


10 ekor ikan kembung / beberapa potong ikan tongkol
4-5 keping asam keping
Sedikit lengkuas (dihiris)
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya;
-Ikan dibersihkan dan dipotong. (Jika ikan kembung, tak perlu dipotong)
-Rebus ikan bersama asam keping, sedikit lengkuas, sedikit gula melaka dan garam.
-Untuk merebus cuma masukkan sedikit sahaja air. Bila air rebusan kering dan ikan telah masak, biarkan ia sejuk.
-Kemudian ikan itu bolehlah di simpan di dalam bekas tertutup. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk supaya rasa asam tadi meresap ke dalam isi ikan.
Ikan rebus ini sedap digoreng begitu sahaja bersama hirisan bawang dan cili kering, atau dimasak lemak cili api /sambal kicap. Rasanya unik, masam-masam manis

Dua menu ini sahaja sebagai info dariku buat hari ini. Mungkin tak seberapa kerana aku bukanlah pakar masakan. Moga-moga ada teman-temanku yang sudi mencuba resepi ini terutamanya mereka yang berkerjaya dan tak punya banyak masa di dapur. Selamat mencuba..!


2 comments:

ummi mien said...

tq embe. ikan rebus tu cam menariksss la.bole la aku cuba nanti.

Nadine Zuharra said...

cuba jangan tak cuba.. : ) kalau suka lagi masam boleh isi lebih sedikit asam keping tue..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails