Saturday, 2 May 2009

:: Perlukah catu makan..?

Berat semakin bertambah. Gemuk. Sebenarnya aku tidaklah terlalu risau kerana bagiku jika seseorang itu nampak berisi namun tidak menghadapi sebarang masalah kesihatan, itu tidak mengapa. Asalkan senang hati, begitulah pendapat segelintir dari kita.

Namun lama-kelamaan aku mula terfikir tentang sisi negatif perubahanku ini. Aku cuba bandingkan dengan diriku 5 tahun yang sudah. Waktu itu, makanlah banyak mana sekalipun, berat badan tetap maintain.

Perbezaannya kini, tanpa sebarang senaman berat badanku akan naik, naik dan terus naik. Selera sedap memanjang; antara faktor yang menyumbang akan pertambahan berat badan. Mungkin juga kadar metabolisme yang kian rendah seiring peningkatan usia, menyebabkan lemak terkumpul sukar untuk dihapuskan.

Untuk menapak ke tingkat tiga kediamanku ini saja cepat aku merasa lelah. Dan mata juga sering rasa letih dan mengantuk. Emm, mungkin itu implikasi berat badan berlebihan yang ku alami kini.


Membelek majalah RAPI, beberapa fakta dan tips telah menarik perhatianku.

Waktu Pengaruhi Apa Yang Anda Makan

Menurut kata pengkaji dalam kajian yang dilakukan di California State, waktu itulah yang paling bahaya untuk pengamal diet kerana waktu membuatkan seseorang itu cenderung untuk mengambil makanan ringan. Ketika ini juga, tahap tenaga fizikal dan kekuatan berada pada tahap yang sangat rendah.

Untuk mengharungi masa tersebut, pakar mencadangkan para pengamal diet mengambil sedikit makanan ringan yang sihat tanpa gula. Sekiranya anda mula teringin hendak mengambil makanan bergula, anda digalakkan berlari menuruni anak tangga selama beberapa minit. Cara ini bukan sahaja dapat menyegarkan minda, malahan menaikkan tenaga dan mengurangkan nafsu makan kita.

Tips Mengawal Saiz Hidangan

-Hidangkan makanan dalam pinggan bersaiz kecil. Anda cenderung melihat saiz hidangan anda lebih banyak.

-Setiap kali ingin menikmati makanan ringan, bahagikannya ke bekas yang lebih kecil. Jangan makan terus dari beg plastiknya.

- Tambahkan salad dan buah dalam diet terutama pada awal waktu makan. Ia menghilangkan rasa lapar dan mengawal jumlah pengambilan kalori.

-Makan dengan perlahan-lahan. Beri peluang pada perut untuk merasa kenyang lebih lama.

...Aku turut merasakan yang buat sementara ini aku perlu mengenepikan rutin makan malam. Terpaksalah mengikat perut sedikit untuk mendapatkan hasil yang memuaskan. Ubat atau pil kurus..? Berat hati untuk mencuba kerana mungkin saja banyak kesan sampingannya terhadap tubuh badan. Lebih baik gunakan cara yang lebih semulajadi.

Kesimpulannya, untuk gaya hidup yang lebih sihat, kawal jumlah hidangan serta cergaskan diri dengan senaman. Cubalah untuk konsisten, baru boleh berjaya. : )

1 comment:

Ismail N said...

Saya rasa senaman lagi baik dari CATU makan. Plus pilih makanan yg sesuai. So, bukan sahaja slim tapi sihat. Btw, saya pun jarang senam & amalkan permakanan yg baik. Nasihat utk diri sendiri juga ni [Sigh].

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails