Wednesday, 4 March 2009

:: Mangsa Jenayah; apa perasaan mereka..?

Terkejut, marah, geram, takut, sedih, kecewa dan sebagainya.

Saat aku menjadi mangsa ragut, aku sungguh terkejut. Gamam kerana kejadian itu berlaku terlalu pantas.

Marah. Aku menjerit berang ke arah dua penjenayah yang memecut motosikal namun perbuatanku sia-sia.

Hati jadi geram setelah kelibat penjenayah itu hilang dari pandangan. Mereka sempat mentertawakan aku. Cis!

Setibanya di rumah aku terduduk lalu menangis. Rasa geram berganti gemuruh. Bertalu-talu kotak fikiran digasak andaian yang bukan-bukan. Adakah hari esok aku akan diintip lagi? Adakah penjenayah-penjenayah itu akan membalas dendam?

Perasaan tiba-tiba menjadi sedih apabila menyedari lenganku mengalami sedikit kecederaan. Bergarit dilelas tali beg tanganku sendiri. Pedih tapi tidak seperit hatiku yang amat sakit.

Syukur, mereka tak berjaya merampas hartaku kerana aku menarik kuat. Tindakan refleks mungkin. Rupa-rupanya saat-saat sebegitu, otak kita cuma sempat mengarah untuk mempertahankan diri dari disakiti. Tidak terfikir akan bahaya akibat melawan kekejaman itu.

Akhir sekali selepas memasuki fasa bertenang, tinggal kecewa yang bertandang di hati. Kawasan aku diragut itu cuma beberapa meter dari pondok kawalan polis. Namun tiada sesiapa yang ada di situ pada malam kejadian. Juga malam-malam sebelumnya.

Jadi apa fungsi pondok itu sebenarnya ..? Bukannya aku seorang saja yang pernah menjadi mangsa, malahan sudah banyak kes lain dilaporkan sebelum itu. Seharusnya sudah lama mereka membuka mata.


Mengapa aku tak bisa hidup aman di tempat sendiri..? Mengapa ada manusia yang berhati kejam? Aku sayang Malaysia tapi kadang-kadang aku benci dengan perlakuan segelintir penghuninya. Sampai bila aku sanggup bertahan..? Dan ke mana tempat selamat seharusnya aku pergi..?

Persoalan masih lagi tinggal persoalan. Kes culik, bunuh, rompak, ragut, rogol.. inikah Malaysia? Inikah dunia..? Yang aku nampak cuma hitam.

Kasihan adik Nurin. Juga adik Sharlinie.. dan ramai lagi mangsa yang lain. Siapa yang akan membela nasib mereka..? Siapa....?

Wahai para pemimpin Malaysia, tolonglah memandang isu ini lebih penting dari segala-galanya.. Dengarlah rintihan kami..;

Rakyat Mahu Aman!

p/s: Anda pernah menjadi mangsa jenayah..? Sila kongsikan pengalaman dan pendapat anda tentang masalah ini..

23 comments:

Tie said...

Simpati dari akak.....

Namun syukurlah Nadine selamat. Kak Tie pernah diragut kira2 20 tahun yang lalu. Ketika itu sedang terkedek2 berjalan sorang2 ke bas stand.

Tetiba terasa handbag kak tie ditarik dari belakang, bila kak tie pusing tali tu terputus, terus si bedebah tu bawak lari handbag tu. Entah kenapa suara kak tie tak leh nak keluar, nak pekik tapi menggigil pulak. Macam siNyah lak rasanya.

Kak Tie kenal hantu tu, rambut kerinting dok kat flet berdekatan dengan rumah kak tie. Tapi kak tie tak de bukti, tgk dari belakang je.... Namun kak tie dah bersumpah. Hidup dia takkan senang selagi dia tak datang minta maaf dan pulangkan hak kak tie. Sampai sekarang........

Sifu Mirza said...

salam nadine...

dulu saya banyak kali jadi mangsa ragut...

bukan ragut harta benda...

ragut perasaan & emosi...

itu dulu...

:-)

Nadine Zuharra said...

Tie--> mesti kak Tie faham kan perasaan mangsa ragut ni camne..emm,saye lepas kejadian tu,kalau berjalan di tmpat awam,mmg fobia sgt dengan motosikal yang ditunggang rapat dengan saya.

saya akan memeluk beg saya kuat2 dan menjeling pada individu tu.Sampai ade yg berkata pd saye..
" Apsal?ingat orang nak ragut ke..?"

Haa,tahu pun penangannya.Biarlah apa orang nak kata,yang penting saya berhati2.Sekarang saya dh konfiden sikit tapi saya ttp elakkan letak barang2 berharga dalam beg.Sebolehnya isi dalam poket baju/seluar.

Sifu Mirza--> itu pun satu jenayah juga Sifu. Tak boleh dibiarkan berlarutan.. kelak merana diri.

Kujie said...

tak pernah rasa pengalaman mcm tu....jarang bawa beg

selalu bawa cash 10 k atau kadang2 20k utk bank in

selit2 dlm poket semua jeans je...tk bawa beg...

makcik pakai selipar je....tak de sapa nk pandang mcm org ade duit

hehehehe...kalau jalan2...duit lain letak dlm poket seluar...duit yg agak2 nak guna , mcm rm 50 ke letak kat luar...yg tu digunakan utk buat belanja

jangan sesekali keluarkan beg duit terkebil2 nak bayar ...nnt org jengok...amboiiiiiiiiiii...banyaknya duit

Wexeeda said...

salam, uish, kwn wex pn pernah kne ragut gak... jln sorang2 kat selekoh pastu dtg dua org naek motor, ragut... tapi waktu tue kwn wex form1, xde duet pn nak di ambil nye...

tapi cikgu kimia wex kne ragut waktu bonceng motor suami dia... siap baru dapat duet tuisyen lagi.... uish, terjatuh motor cikgu wex ngn suami dia... cuti sehari.. kecoh ktorang satu skolah, ckg kne ragut.. Alhamdulillah nasib baek selamat... duet, sah2 melayang...

yg mak wex sndiri, kne seluk dompet... ilang camtu je kat kamdar waktu wex umur 10tahun... wex ngn adek wex ikut laaa g polis report... wlupn maseh blur2 lagi waktu tue....

tapi yg paling dahsyat... kete merah parents wex kne curi pas raya cina waktu wex 10thn gak... aiyoyo.. siap bleh lagi polis tanye, kete buruk pn kne curi... toingtoingtoing....

kita beringat jelah..... sntiasa alert...

@t00neY r00neY® said...

nadine..
walau dimana kite berada
kite kene waspada kn?
sbb kecelakaan xdapat dihidu kn?

maza said...

hmm

bercakap ttg ragut ini.... huhuhu sedih hati maza.

apa tidaknya, kedamaian maza berblog diragut oleh rungutan boss...

aderkk

jadinya esok kenalah kerja lebih tekun sikit...

atau maza akan menyaksikan satu lagi penyeksaan... ancaman dari boss yg memang membuatkan maza tidak senang!

Kekadang terasa diri ini terkurung sendirian - tidak bebas!

rasa nak buat business sendirik .. tak mau terasa terancam atau diancam

uwakkk!!!

erk! relevant ker dgn cerita ini?!

hehhee

z@md0tc0m ^^ said...

tak pernah kena ragut, tapi pernah la org pecah rumah. Diorg masuk time kitaorg tido. Alhamdulillah tak de sapa tercedera la..cuma terkilan sebab henpon, barang kemas dan duit kena kebas..


p/s: sedihnya..

Nadine Zuharra said...

Kujie--> haah, kalau ade urusan bank in mmg perlu hati2..ade aje mata yg melihat gerak geri kita kat area tu..

Wexeeda--> thanx wexeeda sudi berkunjung ke mari.. : )

bab2 ragut ni selalunye wanita yg jd mangsa.. kita kan suka bw beg& segala mende2 tu,siap berantai emas lagi..hmm,so hati2la ye Wexeeda..

@t00neY r00neY®--> hmm,betul tu..mate kene alert dgn keadaan sekeliling..tp time tidur mlm,siape yg dapat jangke kan..isk jenayah dlm rumah sendiri lg bahaya..

Nadine Zuharra said...

maza--> oo,abg maza layan blog kat opis yee.... hehe,ajaklah bos berblog skali,mesti lps tu die dah tak jeles.. :D

z@md0tc0m ^^--> takutla kalau org pecah rumah.. yg kita bimbang diri kita diapa-apakan..
dlm situasi camni,kalau nampak die bersenjata jgn dilawan..bahaya..

ARIFF BUDIMAN said...

Pernah ibu saya diragut ketika pulang dari pasar. Dia tak dapat berkata apa-apa akibat terkejut. Selepas dah reda barulah diceritakannya. memang trauma bagi mereka yang menghadapi situasi ini. Kebanyakan yang melakukan ini ialah penagih dadah.

etomyam said...

hanya yg penah jadi mangsa jer memahami....dalam keadaan ekonomi sekarang ni pun kadar jenayah makin meningkat, semua orang perlukan duit segera

Nadine Zuharra said...

ARIFF BUDIMAN--> penagih dadah yang kesempitan wang memang berpotensi melakukan sesuatu yg di luar dugaan..

etomyam--> kalau negara maju biarlah mentaliti pun turut maju..kalau ada yang sanggup guna jalan mudah mcm ni,tak semua orang gembira atas nama kemajuan..

ku tak sempurna said...

pondok polis je yg ada... polisnya ada ke??

takut bila mengenangkan kes2 jenayah skrg ni... esp. membabitkan kanak2....

salah siapa??
melentur buluh biar dr rebungnya...
mak pak jgn manjakan sgt anak2...
jgn lepas tgn je...

ishhh

TokNabe said...

Bukan setakat kat jalan orang takut, kat dalam rumah sendiri pun rasa tak selamat........

Neeza Shahril said...

Alhamdulillah.. akak tak pernah kena macam Nadine tu..
geram pulak akak baca bila Nadine tulis diorang sempat ketawakan Nadine..
tapi handbag akak yang ada dalam kereta pernah kena curi..
nasib baik wallet tu akak dah pegang masa dinner..

mr. hafis said...

tak pernah kena pulak situasi ni.
tapi pernah la menggigil bila pegang duit 5k nak pergi bank in.

ayah pesan pakai macam apek jual sayur. Dah ikut tapi still menggigil jugak.

minta-minta dijauhkan.

Tapi, saya ada tomoi. Ahah. *jokes

Diya Kamaruzaman said...

uishhh. nasib akak selamat ye. ragut2 ni bukan boleh wat main. kadang boleh bawa maut kalau melawan. bahaya sungguh.

Ismail N said...

Pernah berlaku di tempat saya, kawan saya di rompak oleh driver dan konduktor bas mini. Macam mana mereka boleh jadi driver & kondoktor bas tersebut, wallahualam. Seperti kata Kak Tie, syukur Nadine selamat. Simpati juga buat keluarga adik Nurin & Sharlinie. Tapi resmi alam, lebih senang nak jadi jahat dari baik. Jadi bila dah ramai yg bertanduk, berjuta lagi pun ikut bertanduk. Tawakal lah kepada Allah s.w.t.

Shaffik said...

Memang kita semua mahu keamanan. Tapi bile mendengar cerita jenayah seperti ragut dan pecah rumah ni, kadang-kadang buat kita rasa takut pulak. Tapi aku hanya amalkan Ayat Kursi setiap masa. Dan berdoa kepada tuhan jauhkan dari benda-benda tak elok berlaku.

Tie said...

Lama tak update ni...gi mana ?

Harap2 sihat, ya...

13may said...

hmmm....ngeri plak membayangkan kejadian tuh...

13may said...

jenguk jenguk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails