Saturday, 7 February 2009

:: Yang itu bukan selera aku..


Sedang isu hangat bertebaran di akhbar dan juga blog beberapa teman, aku jadi kurang minat untuk memberi ulasan. Aku mahu biarkan saja telatah mereka para pendukung watak dalam cerita ini. Sejauh mana sandiwara mereka..

Apa ada dengan suara aku? Takkan ke mana-mana, tapi kalau betul semua kita bersatu, pasti boleh jadi sesuatu itu.. kan..? Kalau si Luncai mahu terjun, biarkan. Ada labunya bisa dibuat pelampung. Kita yang tak memakai safety jacket ini hanya mampu melihat.. : )

Emm, tinggalkan dulu kisah ini. Tengahari begini lebih berselera kalau melihat gambar di bawah..


Mahu resepinya..? Ya, terima kasih buat penyampai menu, Hawa temanku di Dubai. Dia rajin memasak. Hidup sebagai perantau mengajar kami keseronokan mencari resepi-resepi baru.. Dan aku juga suka yang ini, ringkas dan sudah pasti sedap kerana ada cheese (kegemaranku) di situ. Jom kita cuba..

Cheesy Indulgence

5-6 biji kentang
Sedikit minyak sayur/jagung
1/2 cawan Cheddar cheese - diparut
Secawan sosej goreng - dihiris
Sedikit krim masam

Cara menyediakannya;
-Panaskan oven sehingga 190 darjah C. Ratakan sedikit minyak ke atas dulang pembakar.
-Gores kulit kentang. Bakar dalam oven/microwave sehingga ia lembut (lebih kurang 10-12 minit)
-Setelah itu, belah dua kentang tersebut. Keluarkan 1/4 isi di permukaannya.
-Isikan kepingan sosej dan juga keju di atas permukaan kentang. Kemudian susun ia ke dalam dulang pembakar.
-Bakar lagi dalam oven lebih kurang 7-8 minit sehingga keju tadi cair dan melitupi sosej dan kentang.
-Sedia dihidangkan. Enak dimakan bersama krim masam. (Aku tak jumpa krim masam, jadi makan begitu sahaja.. ^_^ )
*Keju itu tak kisahlah brand apa, banyak pilihan di pasaraya kita. Dan minyak sayur juga boleh digantikan dengan minyak masak atau marjerin.

p/s: Selamat menjamu selera di hari minggu.. Hari ini makan di rumah saja, esok baru mahu jalan-jalan cari makan.. ke mana ya..? : )
p/ss: Aku bukan tidak suka bicara tentang politik.. tapi aku belum cukup bijak. Harap maaf.

6 comments:

mr. hafis said...

nampak sedap, nanti boleh saya cuba. terima kasih untuk resepi. :)

politik?ahah.

Neeza Shahril said...

nampak sedap dan senang pulak nak buat..
boleh cuba ni..
thanks ya Nadine :)

@t00neY r00neY® said...

gukp
nk cube la..rase lapar lak

etomyam said...

best gak kalau dapat dicuba...

Nadine Zuharra said...

cubela,sng je nak membuatnye.. : )
mkn ngan roti time breakfast pun sdp gak..
nnti saye cr lagi resepi2 yg 'sempoi2' k..hehe

Arin said...

nyum..makan panas2 sure sodap..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails