Tuesday, 14 October 2008

:: suasana Aidilfitri...

Tanggal 27 September, aku sudah menjejakkan kaki ke Malaysia..selamat kembali anak perantau..Istimewanya kerana di musim lebaran ini, aku tak perlu beraya di negara orang.. : )
Petang hari Sabtu itu, sempat juga ku kunjungi pasar Ramadhan yang sudah kurindui seawal bulan puasa dahulu..apa yang teringin terusku beli sedangkan Mak sememangnya telah menyediakan juadah untuk berbuka..buat menambah-nambah lauk..usikku pada Mak..

Persediaan raya ala kadar saja.Baju cuma sepasang.Masih ada lagi 2-3 pasang baju lama yang jarang kupakai, akanku recycle.. : ) Baju melayu untuk suamiku, kami beli di Jalan Tunku Abdul Rahman.Rona warna senada~coklat.Untuk buah tangan yang nak dibawa ke kampung pula, aku membeli beberapa bungkus kerepek selain beberapa jenis kuih raya.

Aku dan suami berpuasa di KL selama 2 hari..Isnin, 29 Sept, kami pulang ke Jertih..tahun ini kami menyambut 1 Syawal di sana, bermakna kali pertama aku tidak bersama keluarga di pagi raya.Namun suasana beraya di kampung halaman suami berjaya mengubat kerinduanku pada kampungku di Mersing.Memang meriah.Dan pertama kali menyambut Aidilfitri di samping suami tercinta memberi warna baru dalam hidupku.Sepanjang masa di kampung aku memang ceria.Berkunjung ke rumah sanak saudara,saling kenal-mengenali, dan berkongsi perihal kehidupan mereka.

Apabila pulang ke KL, suasana raya masih segar.Open house di sana-sini.Selain menemani Mak ke rumah rakan-taulan, sempat juga aku dan keluargaku berkunjung ke rumah saudara-mara yang berdekatan.Dapat berkumpul bersama,sudah cukup membuatkan aku gembira dengan kepulangan kali ini.

Di saat aku mencoret 'cerita raya'ku ini, aku sudah selamat sampai ke Bangkok.Dua minggu di Malaysia,aku mengumpul semangat baru.Dan hari-hari seterusnya akan aku mulai dengan senyuman.InsyaAllah,bertemu lagi di Ramadhan dan Syawal yang sentiasa menggamit bahagia.Salam lebaran.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails